Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

02.10.2012
INFOFEST - Informatika u statistici

Prvog dana XIX festivala  informatičkih dostignuća  INFOFEST 2012, 01.10.2012. godine,  Zavod za statistiku Crne Gore se po drugi put predstavio  prezentacijom “Informatika u statistici”.

Ovom prilikom je predstavljeno istraživanje “Upotreba informaciono komunikacionih tehnologija  u Crnoj Gori”. Istraživanje je prvi put sprovedeno  2011. godine.  Sektor za statističku koordinaciju i informaciono komunikacione tehnologije Zavoda za statistiku je nosilac svih aktivnosti vezanih za IKT istraživanje, počevši od pripreme upitnika, metodološkog uputstva, uputstva za popisivače, preko izrade aplikacija za unos, kontrolu i obradu prikupljenog materijala, pa sve do objavljivanja  rezultata istraživanja.

Prezentacija se sastojala iz tri dijela.

 Prvi dio, koji je prezentovala Milica Pavlović,   bio je posvećen cilju istraživanja i metodološkom okviru istraživanja koje je sprovedeno u domaćinstvima i preduzećima.
U okviru svog izlaganja Marija Dževerdanović je  prezentovala  aplikaciju za unos, obradu i kontrolu podataka koji se odnose na domaćinstva i lica. Takodje, u ovom dijelu predstavljeni su i   neki od najinteresantnijih   rezultata  koji  se odnose  kako na domaćinstva, tako i na lica za 2011. godinu.

U okviru svog izlaganja Branka Raičević  prezentovala je aplikaciju  za unos, obradu i kontrolu podataka koji se odnose na upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u  preduzećima.  Osim samog softverskog rješenja predstavljeni su i rezultati istraživanja za 2011. godinu.

Izjavu za javnost, koju je ispred Zavoda za statistiku dala  Branka Raičević, možete pogledati na
http://www.portalanalitika.me/drustvo/vijesti/75562-prvi-dan-infofest-a-projekte-predstavili-ekip-midt-monstat.html
 


.