Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

25.02.2015
Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore Januar 2015. godine

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za mjesec Januar 2015. god. prema preliminarnim podacima iznosila je 111,8 mil.eura što ukazuje na rast od 5,8% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 26 mil.eura, što je više za 15% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a uvezeno za 85,9 mil. eura, što je više za 3,3% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 30,2% i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 27,2% .

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu- sektor 6, u iznosu od 10,9 mil. eura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 8,7 mil.eura i Gvožđe i čelik u iznosu 1,9 mil. eura).

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 0 – Hrana i žive životinje u iznosu od 21,8 mil. eura (koji čine: Meso i prerada mesa u iznosu od 6,2 mil. eura i Kafa, čaj, kakao i začini u iznosu od 3,4 mil. eura).

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Italija (7 mil. eura), Srbija (5,6 mil. eura), Bosna i Hercegovina (4,1 mil. eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (22,4 mil. eura), Bosna i Hercegovina (7,7 mil. eura) i Kina (7,1 mil. eura). Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.
Saopštenje


.