Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

29.02.2024
55. sjednica Statističke Komisije UN-a u Njujorku

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović, prisustvuje na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, 55. sjednici Statističke Komisije UN-a u Njujorku.

Prisustvo ovoj sjednici, koja se održava jednom godišnje i kojoj prisustvuju direktori svih statističkih institucija u svijetu, od izuzetnog je značaja za Upravu za statistiku, obzirom da se govori o tekućim aktivnostima, budućim planovima i prioritetima kada je u pitanju zvanična statistika.

Tokom boravka, na marginama sastanka, direktor Uprave za statistiku, gospodin Pejović, sastao se sa generalnom direktoricom EUROSTAT- a, gospođom Marianom Kotzevom.

Razgovorom su obuhvaćene kako sprovedene, tako i predstojeće aktivnosti popisa stanovništa, kao i aktivnosti iz oblasti zvanične statistike na polju evropskih integracija, usmjerene na punopravno članstvo u EU što je apsolutni prioritet Crne Gore. Tim povodom, direktor Pejović je istakao da će se u narednom periodu razmotriti sva otvorena pitanja i definisati planovi za realizaciju preostalih izazova u okviru Poglavlja 18 - Statistika. Ohrabrujući navedeno, uz punu podršku EUROSTAT-a u daljem radu, gospođa Kotzeva pozdravila je i dosadašnje rezultate Uprave za statistiku na ostvarivanju tog cilja.

Takođe, direktor Pejović se sastao i sa direktoricom hrvatskog Zavoda za statistiku, gospođom Lidijom Brković, govoreći o predstojećem potpisivanju sporazuma o saradnji između ova dva statistička instituta. To će biti prilika da se definišu oblici buduće saradnje i podrške, a čime će se ubrzati realizacija brojnih započetih inovativnih aktivnosti i dalja modernizacija crnogorske statistike.

Fotogalerija


.