Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

20.10.2023
Evropski dan statistike

Danas, 20. oktobra, Uprava za statistiku obilježava evropski dan statistike kao priliku da istaknemo ključnu ulogu zvanične statistike za donosioce odluka i razvoj društva koji se brzo mijenja.

Statistika je neophodna za razumijevanje društvenih, ekonomskih i drugih izazova sa kojima se suočavamo, i omogućava donošenje odluka za razvoj zemlje na osnovu objektivnih, relevantnih, pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka.

Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o važnosti statistike i korištenja statističkih podataka u svim životnim oblastima.

Misija statističkog sistema Crne Gore je da pruži pouzdane, kvalitetne, pravovremene i međunarodno uporedive rezultate zvanične statistike za potrebe svih korisnika. Proizvodnja rezultata zvanične statistike vrši se na osnovu statističkih standarda, korišćenjem savremene tehnologije uz poštovanje statističke povjerljivosti.

S tim u vezi za potrebe svih korisnika zvanična statistika prikuplja, obrađuje i publikuje podatke iz različitih statističkih oblasti kao što su: demografija, socijalna statistika, zaposlenost, turizam, spoljna trgovina, cijena, životna sredina, poljoprivreda, nacionalni računi itd.

Kontinuirani dijalog sa korisnicima radi boljeg zadovoljavanja njihovih potreba može donijeti značajne koristi, kao bolje i brže kreiranje politika koje poboljšavaju živote ljudi.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom evropskog dana statistike Uprava za statistiku će nastaviti da se se kontinuirano mijenja i razvija primjenom pouzdanih statističkih metoda, usvajanjem novih tehnologija i novih izvora podataka za proizvodnju zvanične statistike, čime će se obezbijediti podaci na osnovu kojih će se i bolje i brže razvijati cjelokupno društvo.

Evropski dan statistike

Infografik

 


.