Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Indeksi prometa u industriji

Šta je svrha istraživanja?

Svrha istraživanja mjesečni izvještaj industrije IND-1 je izračunavanje indeksa prometa u industriji odnosno praćenje mjesečnih promjena  obima prometa industrijskih preduzeća koja proizvode proizvode i prodaju na tržištu. Indeksi prometa u industriji predstavljaju važne ekonomske indikatore koji se mogu koristiti za kreiranje ekonomske politike, praćenje trenda ekonomske aktivnosti i naročito za potrebe nacionalnih računa.

Koji je pravni osnov i metodologija sprovođenje istraživanja?

Pravni osnov za sprovođenje ovog statističkog istraživanja je Zakon o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike („SL list RCG “br 18 od 30.03.2012 godine).

Metodološke osnove:

Osnovna regulativa kojom se definiše sadržaj, obuhvat, klasifikacije i ostala pravila u vezi sa realizacijom ovog istraživanja je Regulativa (EC) No 1165/98.

Pored Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, ovo istraživanje se sprovodi u skladu sa klasifikacijom djelatnosti NACE rev.2. (Classification of Economic Activities in the European Community).

Izvori i Pokrivenost

Izvori podataka za ovo istraživanje su upitnici, koje možete naći u sekciji “Obrasci”.

Pokrivenost: Indeksi fizičkog obima industrijske proizvodnje pokrivaju sektore B (Vađenje ruda i kamena), C ( Prerađivačka industrija) i D (Snabdijevanje električnom energijom, gasom , parom i klimatizacija).

Više informacija o objavljenim podacima, metodologiji i saopštenjima možete naći u sekcijama ispod.

 

Podaci Metodologija Saopštenja Obrasci

 

.