ESDS – Evropski statistički podaci

Eurostat je statistička kancelarija Evropske zajednice.On objavljuje zvaničnu statistiku Evropske unije  i ostale evropske statistika,dakle obezbjeđujue uporediv,pouzdan i objektivan pregled evropskih promjena.

Od  1. Oktobra  2004.godine korisnici Eurostat-ovog veb sajta mogu da traže statističke informacije ,baze podataka i elektronske publikacije besplatno na: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/.

 

Eurostat-ove  publikacije i baze podataka su sortirane po statističkim temama.Postoje linkovi za publikovanje novosti,publikacija i baza podataka za svako poglavlje.Metodološko poglavlje nam pomaže u interpretiranju podataka.Osnovni indikatori svakog poglavlja su organizovani u tabele. Detaljne informacije  se mogu naći u bazama podataka koje pomažu u kreiranju tabela  i njihovih prezentacija ili preuzimanja. Registracija je potrebna za detaljnije zahtjeve. Statističke publikacije se na Eurostat-ovom veb sajtu  izdaju  u Pdf formatu.

Obezbjeđujući besplatan pristup podacima, Eurostat ima saradnju sa centralnim statističkim zavodima i tako je napravio mrežu nacionalnih centara koja se zove Podrška za evropske statističke podatke (European Statistical Data Support -ESDS) kao pomoć korisnicima  evropskih  statističkih  informacija.
 
ESDS je servis koji vam pomaže  da nađete statističku informaciju o Evropskoj uniji i zemljama euro zone, a služi i kao vodič za zemlju članicu i zemlje kandidate. Eurostat-ov veb sajt sadrži  statističke podatke,zabilješke o metodologiji,publikacije i mnogo drugih  servisa.
 
Možete naći detaljne informacije o ovom servisu na  Eurostat-ovom veb sajtu ukoliko mišem pritisnete na  Help/User support.  
 
Od 2011.godine ovaj servis  ,uz saradnju Eurostat-a, pruža Uprava za statistiku Crne Gore. Cilj je da se pomogne korisnicima da pronađu relevantne podatke i informacije koje su dostupne besplatno na  Eurostat-ovom  veb sajtu  i u bazama podataka. Ovo je besplatan servis.
 
ESDS nudi:
• Informaciju o dostupnosti statistike Evropske unije
• Pretragu kroz podatke/publikacije na Eurostat-ovom  veb sajtu
• Pristup bazama podataka na Eurostat-ovom  veb sajtu 

Ukoliko informacije koja se traži nema na Eurostat-ovom  web sajtu molimo vas da budete slobodni da nam šaljete vaše zahtjeve:
• Popunjavajući formular za korisnike na  Eurostat-ovom  web sajtu tako što ćete poći na link.

.