Novosti

11.12.2014
Bruto domaći proizvod (BDP) i stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći za 2013. godinu

EUROSTAT je 11. decembra 2014. godine objavio podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2013. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. MONSTAT je učestvovao u ovom projektu zajedno sa zvaničnim statističkim institucijama ostalih evropskih zemalja.

Bruto domaći prozivod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2013. godini iznosi 40% prosjeka EU28.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU28, i iznosi 257% EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 45% prosjeka EU.

Od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61% prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 40% prosjeka EU. Srbija i Makedonija se nalaze na nivou od 37% odnosno 36% evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 29% dok je Albanija na nivou od 28% evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM-u među zemljama članicama se kretala od 49% EU prosjeka u Bugarskoj do 136% EU prosjeka u Luksemburgu.
 

Saopštenje


.