Novosti

17.11.2014
Mjesečna inflacija u oktobru iznosila +0,1%

Mjesečna inflacija u oktobru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,1%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -0,5%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: obuće; odjeće; čvrstih goriva i ribe.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (+3,6%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,6%); Zdravlje (+0,2%); Komunikacije (+0,1%); Ostali proizvodi i usluge (+0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Prevoz (-1,8%); Hoteli i restorani (-1,8%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,4%); Hrana i bezalkoholna pića (-0,1%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Rekreacija i kultura; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u oktobru zabilježene su u grupama: Zdravlje (+2,3%); Alkoholna pića i duvan (+0,7%); Odjeća i obuća (+0,6%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Komunikacije (-3,7%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-2,1%); Prevoz (-1,7%); Ostali proizvodi i usluge (-1,5%); Hoteli i restorani (-0,6%); Hrana i bezalkoholna pića (-0,2%); Rekreacija i kultura (-0,2%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,1%).
Saopštenje


.