Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

15.10.2014
Mjesečna inflacija u septembru iznosila +0,5%

Mjesečna inflacija u septembru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,5%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -0,7%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: povrća; odjeće; voća; obuće; čvrstih goriva.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (+3,7%); Hrana i bezalkoholna pića (+0;9%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,5%); Rekreacija i kultura (+0,4%); Zdravlje (+0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Hoteli i restorani (-3,6%); Prevoz (-0,9%); Ostali proizvodi i usluge (-0,4%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Komunikacije; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u septembru zabilježene su u grupama: Zdravlje (+2,2%); Odjeća i obuća (+1,8%); Alkoholna pića i duvan (+0,8%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Komunikacije (-3,9%); Prevoz (-1,6%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,4%); Hrana i bezalkoholna pića (-1,0%); Ostali proizvodi i usluge (-0,9%); Hoteli i restorani (-0,6%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,4%); Rekreacija i kultura (-0,1%).
Saopštenje


.