Novosti

16.09.2014
Indeks potrošačkih cijena (CPI) Avgust 2014. godine

 Mjesečna inflacija u avgustu iznosila +0,1%

Mjesečna inflacija u avgustu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,1%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -1,1%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: prevoza putnika drumom; električne energije; knjiga; povrća i čvrstih goriva.
Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Rekreacija i kultura (+1,9%); Prevoz (+0,7%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,6%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (+0,2%); Zdravlje (+0,2%); Alkoholna pića i duvan (+0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-1,8%); Hrana i bezalkoholna pića (-0;1%). Cijene u grupama: Komunikacije; Obrazovanje; Hoteli i restorani; Ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.
Pozitivne godišnje stope inflacije u avgustu zabilježene su u grupama: Zdravlje (+1,7%); Hoteli i restorani (+1,2%); Alkoholna pića i duvan (+1,0%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,3%); Prevoz (+0,3%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Komunikacije (-4,0%); Hrana i bezalkoholna pića (-2,3%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,5%); Odjeća i obuća (-1,2%); Ostali proizvodi i usluge (-0,8%); Rekreacija i kultura (-0,3%).
 

.